·

Opposites attract

Hij een kroegtijger, jij een huismus.
Hij rustig en stil, jij een extraverte flapuit…
Tegenpolen trekken elkaar aan.
Waarom eigenlijk?
En werkt het ook?

‘We come together, cause opposites attract’ zongen we in 1990 allemaal mee met Paula Abdul ( in tegenstelling tot deze songtekst vergeten we de felgekleurde leggings, getoupeerde kapsels en blauwe mascara van toen maar liever snel). De catchy hit van Abdul had een duidelijke boodschap: tegenpolen trekken elkaar aan. En inderdaad, we hebben ze allemaal in onze omgeving (of we zijn het zelf): een vrouw van amper 1.60 meter die valt voor een boomlange man, een impulsieve chaoot die samenwoont met een control freak, een babbelzieke flapuit die heeft gekozen voor een zwijgzame oester.

Kunstenares meets notaris

Neem een voorbeeld Janneke (30) en Wouter (33).
Janneke viel als een blok voor hem, maar een logische keuze was het niet, zo op het eerste gezicht. Janneke -uitbundig in gedrag en alternatief gekleed- geeft teken- en boetseerles in een cultureel centrum.
Wouter is kandidaat-notaris en een stuk rustiger in zijn doen en laten. Janneke: “We ontmoetten elkaar in de kroeg, Wouter was daar met zijn collega’s. Het was liefde op het eerste gezicht. Mijn vriendin keek gek op toen ze mij na een uur nog steeds zat te kletsen met die donkere krullenbol in pak. Wouter is een heel ander type dan ik, en dan mijn vorige vriendjes. Die leken meer op mij: chaotisch, creatief en met een grote mond. Vaak waren dat meer vrienden dan geliefden. Bij Wouter voelde ik meer spanning, ook seksueel. Iedereen in mijn omgeving stond er raar van te kijken toen het serieus bleek en we vorig jaar gingen samenwonen.”

‘Ik wil wat jij hebt’
Waarom voelen we ons toch zo aangetrokken tot mensen die totaal niet op ons lijken? “Juist een eigenschap die je zelf wat minder hebt en hij wél, kan aantrekkingskracht op je uitoefenen,” zegt relatietherapeut Sylvia “Iets wat jij zelf mist, straalt dan via hem af op jou. Het voordeel van een relatie met een tegenpool is dat je veel kunt leren van iemand die anders is.”
Ook biologische aspecten spelen een rol. Uit recent onderzoek van Braziliaanse geleerden blijkt dat mensen onbewust kiezen voor partners met een andere genetische bouw. De onderzoekers vermoeden dat dit een gezond nageslacht garandeert. Immers: hoe gevarieerder je immuunsysteem, hoe beter je beschermd bent tegen ziektes.

Respond or ask a question

Geef een reactie

Your email address will not be published.

0 comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Tags

Are you going to follow us?

This site is registered on wpml.org as a development site.