Bloeden na seks

bloeden na seks

Veel vrouwen hebben het weleens meegemaakt: bloed na seks. Het kan zijn dat jijzelf of je partner tijdens het vrijen opmerkt dat je aan het bloeden bent. Ook kan het zijn dat je er pas achteraf of een paar uur later achter komt dat je bloedt of hebt gebloed, bijvoorbeeld bij het afvegen na het plassen of in je ondergoed. Een contactbloeding kan samengaan met pijn of ongemak en kan daarom nog vervelender zijn. Het is erg begrijpelijk dat je hiervan schrikt en dat je veel vragen kan hebben, maar schaam je er zeker niet voor en laat het je niet te bang maken.

Waarschijnlijk vraag je je in de eerste instantie af waarom je bloedt tijdens of na de seks. Er zijn meerdere oorzaken mogelijk waarom er bloed te zien is tijdens of na de seks. Gelukkig is het meestal onschuldig, zeker bij jonge vrouwen. 

Bloeden na seks door wondjes

In veel gevallen kan een contactbloeding worden veroorzaakt door een wondje in de vagina. Een wondje kan ontstaan wanneer je niet opgewonden, ontspannen of vochtig genoeg bent, of door te ruig of ongewenst seksueel contact. De huid van de vagina schuurt dan tegen de huid van de penis. Dit veroorzaakt een wondje en dat veroorzaakt vervolgens een beetje bloed na seks. Deze vorm van contactbloeding kan samengaan met pijn, spanning en/of droogheid tijdens de penetratie. Het wondje zal vanzelf weer helen en het bloeden zal stoppen. Dit betekent niet dat je de klacht niet serieus hoeft te nemen, zeker als je vaker last van bloeden na de seks hebt. Seks hoort namelijk geen pijn te doen. Glijmiddel kan de kans op wondjes en pijn verminderen en een heel fijn hulpmiddel zijn. Maar vocht is niet alles. Het is daarnaast heel belangrijk voor vrouwen om genoeg opgewonden en ontspannen te zijn voordat je begint aan penetratie. Dat geldt overigens niet alleen voor seks met een partner, maar ook bij soloseks met behulp van een sextoy.

Bloeden na seks door spotting

Een ander veel voorkomend fenomeen is “spotting”. Hiermee wordt bloedverlies buiten je menstruaties om bedoeld, zoals bloed na de seks buiten je cyclus om. Een contactbloeding kan worden verward met spotting, omdat je dit ook kunt ervaren als bloed na seks. Spotting kan bijvoorbeeld ontstaan door schommelingen in je hormonen, dat kan geen kwaad. Een oorzaak hiervan kan hormonale anticonceptie, zoals de pil of een hormoonspiraal, zijn. Wanneer je vermoedt dat je hierdoor last hebt van tussentijdse bloedingen (na de seks) en je wilt hiervan af, dan kun je overwegen over te stappen naar een andere vorm van hormonale anticonceptie of zelfs niet-hormonale anticonceptie zoals condooms. Hormonale schommelingen kunnen ook voor spotting zorgen tijdens de eisprong, dit is ongeveer in het midden van je cyclus, of een paar dagen voordat je ongesteld zal worden. Spotting hoeft dus niet veroorzaakt te worden door seks.

Andere oorzaken

Bloed na seks kan naast wondjes of hormonale schommelingen ook worden veroorzaakt door bijvoorbeeld een SOA zoals chlamydia, een afwijking aan de baarmoedermond of ontsteking aan de baarmoedermond. Het kan ook zijn dat er geen duidelijke oorzaak te vinden is voor het bloeden tijdens of na de seks. Om zeker te weten wat de oorzaak is van het bloeden, kun je naar de huisarts gaan.

Wanneer naar de huisarts?

In de meeste gevallen kan een contactbloeding of spotting geen kwaad. Dit komt vooral in de eerste of laatste jaren van de ongesteldheid voor. Wanneer je last hebt van bloeden na seks, ga dan rustig en met een gezond verstand na of het kan komen door een wondje of dat het een hormonale oorzaak kan hebben. Ga naar je huisarts wanneer je het idee hebt dat: 

  • het bloedverlies onregelmatig is en wel steeds terugkeert
  • als het bloedverlies niet stopt
  • als er veel pijnklachten zijn, ook buiten de seks om
  • of als het bloedverlies toe neemt. 

Ga ook altijd naar een dokter wanneer je zeker wil weten dat het goed zit of als je vermoedt dat er meer aan de hand is. Ook voor bijvoorbeeld pijn of spanning tijdens de penetratie, kan je geholpen worden. Schaam je niet voor de klachten en laat je helpen als je het niet vertrouwt.


Over Annemijn Roelants

Dit artikel is geschreven door Annemijn Roelants. Annemijn is psychologe in een vrouwenpraktijk. Hier helpt ze vrouwen met verschillende klachten en houdt ze speciale consulten over seksualiteit en intimiteit. Als één van de experts binnen Club le Duc, zal zij regelmatig haar ervaringen en adviezen delen op ons platform. Lees ook de eerdere blogs van Annemijn:

    Respond or ask a question

    Tags

    Are you going to follow us?

    This site is registered on wpml.org as a development site.